Nastere prin cezariana vs. nastere naturala



  • Nastere prin cezariana
  • Nastere naturala
Indiferent de tipul de nastere pe care il vom alege, un lucru este cert: nasterea, in sine, reprezinta un miracol al naturii si cel mai natural proces pe care il poate indura corpul uman. Acesta este, cel mai probabil, visul oricarui cuplu, de a deveni parinti si de a incepe un nou pas in viata noastra. Chiar daca experienta pe care mama o traieste poate fi una traumatizanta, datorita durerilor si a altor aspecte legate de acesta, ea va fi, intr-un final, o fiinta care radiaza de fericire odata ce isi va tine noul nascut, pentru prima data, in brate.

Nastere prin cezariana

Din pacate, in ultimul, timp, tot mai multe femei aleg sa dea nastere prin cezariana, chiar daca mama natura a avut altceva in plan pentru noi. Este demonstrat stiintific (sute de studii atestand acest lucru) ca o nastere prin cezariana implica, de cele mai multe ori, o perioada mult mai indelungata de recuperare, fata de cea naturala. O mama care trece printr-o cezariana va trebui sa stea minimum inca 4 – 14 zile la spital, pana cand va putea sa se intoarca acasa, spre deosebire de femeile care dau nastere natural, ele putand parasi spitalul, adeseori, chiar si in ziua nasterii. De obicei, persoanele care trec printr-o nastere prin cezariana nu pot sa se intoarca, la viata obisnuita, timp de o luna, deoarece aceasta este perioada de care corpul are nevoie pentru a isi reveni. De exemplu, majoritatea doctorilor recomanda ca, pentru cel putin 6 saptamani dupa nastere, noua mama sa evite efortul fizic si contactul sexual.

Desigur, sunt momente si situatii cand o nastere prin cezariana este recomandata, daca nu obligatorie, datorita unor complicatii ce pot pune in pericol atat viata mamei, cat si cea a copilului. Unele dintre situatiile cele mai comune pentru care o femeie trebuie sa faca o cezariana sunt:
  • Canalul de nastere este mult prea stramt pentru ca fatul sa incapa prin el (o situatie destul de rara).
  • Fatul este prea mare pentru a incapea prin canalul de nastere (una dintre cele mai dese situatii).
  • Dilatatia si travaliul stagneaza pentru o perioada lunga de timp (De asemeni, precum cea de-a 2-a situatie, aceasta este una destul de comuna.).
  • Evitarea transmiterii infectiilor (Cum ar fi herpesul genital, transmiterea lui putand fi evitata printr-o cezariana.).
Mai mult decat atat, daca vei ramane, iarasi, insarcinata, iar sarcina precedenta a rezultat intr-o nastere prin cezariana, va fi aproape imposibil sa nasti natural, datorita posibilelor complicatii ce pot aparea, cum ar fi ruperea cicatricei.

Nastere naturala

Asa cum am spus mai devreme, cel mai pur si natural proces pe care il poate suporta corpul uman este nasterea naturala. Conform unor studii, atasamentul dezvoltat de mama catre copil este cu mult mai mare la nasterea naturala, fata de cea prin cezariana, deoarece se elibereaza mult mai multi hormoni.

Desigur, acest proces este, de obicei, foarte dureros, dar depinde foarte mult si de psihicul mamei si cum doreste aceasta sa gestioneze situatia. De exemplu, exista o tehnica folosita de mai bine de jumatate de secol, numita Lamaze. Cu Lamaze, se presupune ca orice femeie poate sa nasca fara aproape nici o durere, daca aceasta intelege, pe deplin, toate tehnicile de respiratie asociate, tehnicile de relaxare, sa intelegi transformarile pe care corpul tau le suporta, si multe altele.

Asadar, nu este de mirare ca multe femei aleg o nastere prin cezariana, deoarece, la prima vedere, nu suporta vreo durere. Putine dintre ele stiu, totusi, ca acest proces vine cu o perioada lunga de odihna, in timp ce femeile care aleg o nastere naturala, sunt apte de munca chiar si dupa o saptamana de la nastere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu