Sloterdijk

Sloterdijk: ‘Mai întâi fermierul l-a înlocuit pe vânător, apoi omul urban l-a înlocuit pe fermier, iar acum căutătorul şi culegătorul din lumea monitoarelor îl înlocuieşte pe cititorul urban’. Îmi amintesc ce vâlvă făcuse ‘Die Revolution der gebenden Hand’, articolul din Frankfurter Allgemeine (prompt preluat în Forbes…), în care numea statul asistenţial, social, de tip european o ‘cleptocraţie’, propunea anularea integrală a impozitelor şi înlocuirea lor cu un sistem filantropic, de înduioşare a bogaţilor – un soi de înlocuire a solidarităţii sistemice cu mendicitatea.
       Liberal-conservatorii devin tot mai liberali…
       Mentalitatea filantropic-umanitaristă, care nu se interesează, condescendent, decât de suferinţa imediată, pierde din vedere problema libertăţii şi a suferinţei morale. O singură latură a umanităţii e valorizată, cea care poate antrena remuşcarea. Însă cel care suferă singur, în individuaţia sa radicală, pentru faptul de a fi exact ceea ce e, privat de solidaritate şi absolut singur, nu interesează pe nimeni.

       Stranie schimbare istorică de direcţie: antisemitismul e tot mai puţin de extremă dreapta (teoriile rasiste s-au stins) şi tot mai mult de extremă stângă, antimondialistă (asociere prin contiguitate: evrei, bani, alianţă Israel-Statele Unite, capital global). O deplasare stranie, şi o tentaţie prin care stânga a mai trecut. Antisemitismul a schimbat tabăra, şi asta n-o să rămână fără consecinţe.

       Tresărire: R.C. va da un interviu, apărând la… televiziune. Şi-a distrus legenda. Emoţii pentru el. Nu mă îngrijorează ce va spune, ci cum va reuşi să nu spună lucrurile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu