IN CE CONSTA MODELUL DE COMUNICARE AL NLP (PROGRAMARE NEURO-LINGVISTICA)?

Programarea Neuro-Lingvistica a aparut din nevoia de a evolua si a renunta la toate gandurile si emotiile care ne impiedica sa mergem mai departe. Premisa de la care a plecat Programarea Neuro-Lingvistica a fost urmatoarea: daca poti gasi pe cineva care e bun la ceva, atunci poti sa creezi un model prin prisma modului in care respectivul face lucrul respectiv si sa inveti de la el. Modelul de comunicare al NLP (Programarea Neuro-Lingvistica) are la baza psihologia cognitiva si a fost dezvoltat de Richard Bandler si John Grinder.

Conform lui, cand oamenii se comporta intr-o anumita maniera (comportamentul lor extern), o reactie in lant porneste fara sa poti interveni (raspuns tau intern) care determina un raspuns personal intr-un fel anume (comportament tau extern), care la randul sau determina o reactie in lant cu persoana de langa tine (raspunsul lor intern) si ciclu continua. Bandler si Grinder au descoperit ca oamenii care sunt considerati comunicatori foarte buni poseda trei capacitati: Stiu ce vor. Sunt foarte buni in a remarca raspunsul primit de la audienta. Au flexibilitate comportamentala si isi modifica in felurite moduri comportamentul pana obtin ceea ce vor. MODELUL DE COMUNICARE AL NLP IN PRACTICA Pentru unii, astazi a fost o zi insorita si calda, numai buna pentru o plimbare in aer liber. Dar in biroul lui Dan aerul conditionat nu a functionat, asa ca el a avut o zi ingrozitoare. Pleaca de la locul de munca si da drumul pana acasa la aerul conditionat din masina. Fiul sau, George, ii promisese ca va taia iarba. Asa ca Dan se astepta sa stea pe un scaun in curte si sa miroasa iarba proaspat taiata. Ajuns acasa, Dan vede ca iarba e netaiata. Incepe sa fie furios, se agita, e frustrat – raspunsul intern – si tipa la George (comportament extern). Ca si Dan, George simte si el in interior furie, este agitat, frustrat, nemultumire (raspuns intern) si reactioneaza imediat facand mutra lui obisnuita de lehamite si se incrunta (comportament extern), iar procesul continua pana cand unul din cei doi cedeaza pe moment.

CE FACE MODELUL DE COMUNICARE AL NLP DE FAPT? La prima vedere e cam complicat de inteles, dar modelul de comunicare al NLP (Programare Neuro-Lingvistica) are cinci axe principale: Descrie modul in care procesezi informatia care vine spre tine din afara. Te misti prin viata nu prin a raspunde lumii din jurul tau, ci prin a raspunde propriului model sau harta a lumii. Asadar, modelul NLP te ajuta sa mergi mai departe. Standardizeaza o serie de reactii care tin de programare si neuro-lingvistica. Modelul, propria harta a lumii, difera de la un individ la altul, insa esenta experientelor traite e aceeasi. De exemplu, mergi la o petrecere, bei, mananci, te distrezi cu prietenele, razi, dansezi etc. A doua zi, daca tu si alt prieten care a fost la aceeasi petrecere sunteti rugati sa spuneti cum a fost, fiecare veti avea o poveste diferita. De unde si expresia „the map is not the territory” (harta nu este teritoriul-reprezentarile interioare sunt diferite). Nu schimba lumea, insa te ajuta sa o intelegi mai bine (harta interioara va fi mai detaliata). Pentru a beneficia de aplicarea si intelegerea modelului comunicarii NLP si a despasi obstacolele vietii puteti apela la serviciile www.NLPDiscovery.ro, un trainer de top in domeniul NLP. Marturiile celor care au participat deja la cursurile si seminariile organizate de Echipa NLPDiscovery sunt graitoare si pot fi consultate pe pagina www.nlpdiscovery.ro/testimoniale-clienti/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu