Vin vs Bere - ce este mai sanatos sa consumam?

In urma cu aproape 200 de ani, un medic irlandez a remarcat ca durerile in piept (angina pectorala) au fost mult mai putin frecvente in Franta decat in ​​Irlanda. El a atribuit asta obiceiurilor franceze si modului lor de viata, conform cu stirile zilei de atunci.

Rata relativ scazuta a bolilor de inima, in Franta, in ciuda unei diete care include o multime de unt si branza, a ajuns sa fie cunoscuta sub numele de “paradoxul francez”. Unii experti au sugerat ca vinul rosu face diferenta, ceva din industria vinului ducand la aceasta concluzie. Dar exista mult mai mult la paradoxul francez, decat vinul rosu. Dieta si stilul de viata in unele parti din Franta, mai ales in sud, au multe in comun cu alte regiuni mediteraneene, iar acestea pot fi responsabile pentru unele dintre protectiile impotriva bolilor de inima. Unele studii au sugerat ca vinul rosu, mai ales cand e baut la masa, ofera mai multe beneficii cardiovasculare decat berea sau bauturile spirtoase. Comparatiile internationale prezinta o prevalenta mai mica de boli coronariene in "tarile consumatoare de vin" decat in ​​tarile care consuma bere sau “tarie”. Vinul rosu poate contine mai multe substante diverse, in plus fata de bere, care ar putea preveni formarea cheagurilor de sange, relaxa peretii vaselor de sange si care ar putea preveni oxidarea lipoproteinelor cu densitate mica (LDL, colesterolul "rau"), un pas important in formarea colesterolului.

In practica, totusi, alegerea bauturii pare sa aiba un efect redus asupra beneficiilor cardiovasculare. Un raport de studiu din Health Professionals Follow-up, de exemplu, a analizat obiceiurile de consum la mai mult de 38.000 de oameni pe o perioada de 12 ani. Consumatorii de alcool moderat au fost cu 30 pana la 35 la suta mai putin predispusi sa fi avut un atac de cord, decat non-consumatorii de alcool. A fost observata aceasta reducere in randul barbatilor care au baut vin, bere sau bauturi spirtoase si a fost similara pentru cei care beau la masa, dar si pentru cei care au consumat in afara meselor. Acest studiu sugereaza ca frecventa de consum poate conta: barbatii care beau in fiecare zi au avut un risc mai mic de atac de cord decat cei care beau o data sau de doua ori pe saptamana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu